MULTIMEDIA

 
Alte articole din Administratia centrala Data publicarii: Duminica, 03 Mai 2015

Liviu Dragnea: "Programul Naţional de Cadastru prevede până în 2023 cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România"

dragnea_liviu2013.JPGProgramul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară va începe în luna mai a acestui an şi prevede până în 2023 realizarea gratuită a planurilor cadastrale ale tuturor imobilelor, deschiderea cărţilor funciare, precum şi certificatele de moştenitor pentru succesiune nedezbătute, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea.
Programul are un buget total estimat de peste 1,2 miliarde de euro. Pentru 2015 sunt prevăzute a intra în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 147 de unităţi administrativ teritoriale (UAT), bugetul alocat fiind de 158 de milioane de lei.

"Obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară. (...) Programul va fi finanţat din trei surse, două surse principale, veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru, în cuantum de peste patru miliarde de lei (900 de milioane de euro - n.r.), şi fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro", a precizat ministrul Dezvoltării Regionale.

A treia sursă de finanţare a programului o reprezintă situaţia în care localităţile vor dori să participe cu cofinanţare sau cu fonduri din bugetele locale. "Din cele patru miliarde de lei care reprezintă veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru se vor plăti realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, deschiderea cărţilor funciare, precum şi certificatelor de moştenitor pentru succesiune nedezbătute. Toate aceste vor fi gratuite pentru beneficiari, repet, persoane fizice sau juridice, inclusiv instituţii publice. De asemenea, suma respectivă acoperă toate celelalte cheltuieli necesare, cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, toate cheltuieli necesare pentru realizarea programului", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale.

Dragnea a adăugat că, la "o evaluare superficială şi rapidă, Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară va genera cel puţin 5.600 de locuri de muncă". "În opinia mea, locurile de muncă create direct şi indirect vor fi mult mai mari. 600 de posturi vor fi înfiinţate suplimentar în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru la filialele judeţene iar peste 5.000 de locuri de muncă se vor înfiinţa la nivelul firmelor care vor câştiga licitaţiile pentru realizarea măsurătorilor cadastrale, precum şi locuri de muncă în plus la birourile notariale, precum şi instituţiile implicate", a mai declarat ministrul.

Dragnea a menţionat că, potrivit estimărilor oficiale, numărul total de imobile în România este de circa 40 de milioane. "Şi aici vorbim de imobile, terenuri, clădiri, apartamente, tot ceea ce înseamnă imobil, din care 20% se află în mediul urban, iar cea mai mare parte, restul de 80%, în mediul rural. Astăzi, din cele 40 de milioane de imobile existente în România, circa 7,4 milioane decât sunt înregistrate în evidenţele de cadastru, ceea ce reprezintă puţin peste 18% din total. Jumătate din acestea, circa 3,6 milioane se află în mediul urban, iar diferenţa în mediul rural", a arătat el.

Programul va fi implementat până în 2023, după un calendar anual bazat pe "veniturile certe, prognozate la acest moment". "În prezent, doar şapte unităţi administrativ-teritoriale din România au cadastrul general finalizat integral şi cărţi funciare deschise pentru toate proprietăţile. Una dintre aceste unităţi administrativ-teritoriale a realizat cadastrul printr-un proiect pilot iar şase au fost realizate printr-un program care a fost început şi a fost stopat la un moment dat, programul "Cezar". În 2015 vizăm demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor în 147 de unităţi administrativ-teritoriale, cu o sumă alocată de 158 de milioane de lei. Pentru aceste unităţi administrativ-teritoriale procedurile de achiziţie au fost deja demarate şi ofertele se vor deschide la începutul lunii mai'", a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale.

Ministrul a adăugat că propunerea de prioritizare va trebui să ţină cont de unul din următoarele criterii: "unitate administrativ-teritorială care face obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură la nivel naţional - autostrăzi, de exemplu; unităţi administrativ-teritoriale care fac obiectul unor proiecte de dezvoltare locală, precum şi unităţi administrativ-teritoriale care prezintă aşezări informale ale comunităţilor aflate în condiţii de sărăcie extremă". "Pentru asigurarea suportului tehnic necesar derulării programului pentru zona urbană vor fi realizate ortofotoplanuri pentru 320 de municipii şi oraşe", a explicat Dragnea.

Potrivit Programului Naţional de Cadastru, în perioada 2015-2018 se vor realiza ortofotoplanuri pentru 13 municipii: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti şi Sibiu. Ortofotoplanurile pentru restul de 307 de municipii şi oraşe sunt programate să fie realizate în perioada 2016-2020.

Programul prevede, totodată, conversia cărţilor funciare şi a documentaţiilor cadastrale din format analogic în format digital, astfel: conversia cărţilor funciare - 45.972.129 de pagini în perioada 2015-2018 şi alte 24.000.000 de pagini în perioada 2019-2023, precum şi conversia planurilor de amplasament şi delimitare - 600 de mii de PAD-uri în perioada 2015-2016. Ca beneficii ale implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, Dragnea a menţionat: înregistrarea gratuită a tuturor proprietăţilor, înregistrarea domeniului public/privat al UAT şi al statului român, înregistrarea imobilelor deţinute fără acte (posesori), eliberarea certificatelor de moştenitori, finalizarea procesului de restituire a imobilelor la nivelul UAT-urilor, crearea premiselor comasării terenurilor.

De asemenea, a spus ministrul, implementarea programului va conduce la dezvoltarea pieţei creditului ipotecar, creşterea siguranţei circuitului civil al proprietăţilor, dezvoltarea rapidă a proiectelor de infrastructură, reducerea costurilor tranzacţiilor şi creşterea economică. În cadrul prezentării, Dragnea a făcut apel la toată clasa politică, astfel încât, indiferent de guvernare, Programul Naţional de Cadastru să fie continuat şi dus la bun sfârşit. "Fac un apel la toată clasa politică, la toate guvernele viitoare ca acest program să continue, să fie dus la bun sfârşit", a susţinut ministrul Dezvoltării Regionale. AGERPRESAlte articole din Administratia centrala
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !
 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter