MULTIMEDIA

 
Alte articole din Legislatie Data publicarii: Miercuri, 28 Septembrie 2016

Vasile Dîncu: "Există o mare problemă la legislaţia privind consolidarea clădirilor cu risc seismic”

cladire-bulina-rosie.jpg Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marţi, că există o mare problemă privind legislaţia referitoare la consolidarea clădirilor cu risc seismic pentru populaţie, arătând că în acest moment lucrează împreună cu Ministerul Justiţiei şi cu societatea civilă pentru a găsi o formulă.

"O mare problemă este legislaţia pe care o avem şi noi lucrăm în acest moment, împreună cu Ministerul Justiţiei şi cu societatea civilă pentru a găsi o formulă. În al doilea rând există un fel de blocaj la nivelul administraţiei locale şi cetăţeni, în relaţia administraţia locală şi cetăţeni în care ori cetăţenii au dat în judecată administraţia locală ori administraţia locală dă în judecată cetăţenii. Ce e drept, în ultimii 5 ani am studiat modul în care au fost utilizaţi banii cheltuiţi de la Guvern pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic pentru populaţie, au ajutor pentru populaţie. Au fost ani în care, de exemplu, în Bucureşti am avut zero absorbţie sau 21 la sută în 2014", a spus Vasile Dîncu la Digi 24.

El a arătat că anul acesta va fi un buget de 5 ori mai mare pentru această destinaţie şi a precizat că, în acest moment, sunt 80 de clădiri în consolidare, dintre care 50 în Bucureşti şi restul în Ploieşti, Buzău, Călăraşi.

"O să cheltuim banii aceştia. Se vede că s-a mişcat ceva", a adăugat Dâncu, arătând că ar trebui schimbată în viitor în Constituţie "prevalenţa proprietăţii sau a interesului privat asupra interesului colectiv".

El a mai spus că o propunere din partea societăţii civile este aceea de a modifica legea asociaţiilor de proprietari astfel încât să se poată hotărî asupra mutării a unor locatari care nu vor doar prin votul majorităţii locatarilor şi nu cu unanimitate, cum este acum.

"Pe de altă parte, noi o să construim mai multe locuinţe de necesitate şi să dăm facilităţi oamenilor pentru ca să se poată muta dintr-un bloc la un moment dat. Am adus specialişti japonezi, vom folosi inclusiv metode de a consolida cu populaţia înăuntru, dar nu se poate peste tot acest lucru. Va trebui să lucrăm mai mult să aducem fonduri mai mari, să avem un program naţional", a mai menţionat Dîncu. Vicepremierul a susţinut că autorităţile locale au fost uneori "mai timide" şi nu au vrut să supere cetăţenii, având în vedere că vine campania electorală. Primarul are între obligaţii şi aceea de "a permite intervenţia inclusiv pe proprietatea privat atunci când este vorba de o problemă pentru un pericol public, pentru o consolidare pentru un seism", a arătat Dîncu.

El a mai spus că trebuie o comunicare mai bună cu populaţia. "Înţeleg că oamenii mai în vârstă care sunt în centrele vechi ale oraşelor nu au încredere în administraţie. Au văzut situaţii în care au durat ani de zile reabilitările.Există în acest moment un program de răspuns şi o strategie la o situaţie de urgenţă în acest sens", a arătat Dîncu.

Pe de altă parte, Dîncu a reiterat că, în acest moment, "România este mult mai pregătită decât în multe alte domenii pentru un seism".

"Noi avem în acest moment 607 clădiri cu risc seismic unu, 370 sunt în Bucureşti dintre acestea, care sunt un pericol major pentru populaţie în cazul unui seism de un grad superior. Dar în ultimii ani am avut foarte multe acţiuni prin care am pregătit populaţia, am pregătit forţele noastre. Avem 27.000 de ofiţeri şi subofiţeri la ISU foarte bine instruiţi. 120 de căutători urbani specializaţi chiar în străinătate, printre cei mai bun spun specialiştii din lume. Am lucrat şi în colaborare foarte bună din ultimii 7-8 ani cu Japonia, am pregătit 29 de specialişti care astăzi lucrează la Institutul de fizică a pământului, la universitatea de construcţii, la arhitectură şi urbanism la Bucureşti, oameni care sunt pregătiţi tot la nivel internaţionali în a decripta semnele acestui lucru", a adăugat Dîncu.

El a mai spus, însă, că, în acest moment, trebuie îmbunătăţită dotarea. "Avem dotare, dar cam 30 la sută din dotarea noastră este peste 20 de ani. Nu este un lucru bun, în fiecare an avem însă un program de dotare până în 2020, avem în jur de 30 milioane de euro pentru dotări", a adăugat Dîncu.AGERPRESAlte articole din Legislatie
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !
 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter