MULTIMEDIA

 
Alte articole din Arhitectura Data publicarii: Marti, 11 Octombrie 2016

Şerban Sturdza (OAR): "Bucureştiul cere o normalitate care să nu fie impusă"

bucuresti.jpgPreşedintele Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Şerban Sturdza, a afirmat că Bucureştiul are nevoie de o normalitate care să nu fie impusă, subliniind necesitatea creării unui centru de planificare şi proiectare urbană în Primăria Capitalei. "Bucureştiul cere o normalitate, dar care să nu fie una impusă. Există la ora asta senzaţia şi sentimentul şi până la urmă suferinţa că normalitatea pe care o traversăm este în mare parte impusă", a spus Sturdza, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul OAR.
Organizaţia a prezentat Raportul pentru Bucureşti 2016, document care are ca scop identificarea şi inventarierea principalelor evenimente urbane cu impact asupra dezvoltării oraşului. Preşedintele OAR Bucureşti a evidenţiat necesitatea creării unui centru de planificare şi proiectare urbană în PMB. "Ţelul nostru este crearea unei instituţii care este upgradată de la vechiul centru de proiectare urbană, care a fost la un moment dat în Primărie", a explicat Sturdza.

El consideră că acest organism ar trebui regândit, adaptat la aşteptările Bucureştiului. "Ar putea să structureze într-un fel politicile, să pună laolaltă specialiştii, să-i pună în aşa fel încât să nu-i piardă foarte repede, recunoscând că un specialist trebuie să fie plătit (...) şi să putem face din acest organism un instrument care are continuitate şi care poate să structureze politica oraşului pe termen lung şi cu fluctuaţii cât mai mici", a adăugat Sturdza.

Poziţia sa a fost susţinută de vicepreşedintele OAR Bucureşti, Bogdan Bogoescu, acesta atrăgând atenţia asupra a ceea ce a numit "marele pericol ca oraşul (...) să rămână izolat şi să nu poată participa cu drepturi egale la acest concert european al capitalelor". "Când mă gândesc la conexiune, mă gândesc la conexiune de informaţii, la conexiune de import-export de know-how, la ceea ce înseamnă conexiunea fizică de legături terestre, aeriene, la legături de informaţii", a spus Bogoescu. El a evidenţiat şi necesitatea înfiinţării unei bănci de date urbane la nivelul Capitalei şi adoptării unei legi a Bucureştiului.

Prezent la eveniment, arhitectul-şef al Capitalei, Adrian Bold, a pledat pentru abordarea problemelor Bucureştiului din perspectiva unui turist, "cu mult respect". Bold consideră că "problema Bucureştiului este că nu a suferit niciodată un proces de modernizare forţată", o operaţiune de restructurare urbană majoră, aşa cum s-a întâmplat în mari capitale europene precum Parisul sau Londra. El a subliniat că în Bucureşti ar trebui lansate "proiecte majore". "Toate oraşele lumii au avut un set de câteva proiecte mari care au generat, până la urmă, schimbarea imaginii şi percepţiei. Şi chiar oraşele consacrate, cum este Parisul, de fiecare dată încearcă să se reinventeze, să mai descopere un lucru nou", a adăugat Adrian Bold.

Arhitectul-şef al Capitalei a atras atenţia că ideea creării unui centru de planificare urbană trebuie tratată cu precauţie. "Vedeţi că şi o asemenea idee sau început de idee trebuie tratată cu oarecare precauţie, fiindcă s-a avansat la un moment dat ideea că ar putea să fie un SRL... Altădată... Cred că dacă vrem să reprezinte un interes public şi să-şi facă misiunea aşa cum o gândim noi aici, ar trebui să se implice şi Guvernul, Primăria finanţând o activitate pusă în serviciul public şi mai puţin expusă tentaţiilor pe care sectorul privat le-ar putea oferi", a adăugat Adrian Bold.

Raportul pentru Bucureşti 2016 reprezintă "un document-pilot care oferă o perspectivă acoperitoare asupra Capitalei prin identificarea şi sintetizarea problemelor urbanistice specifice pe multiple paliere de analiză: dezvoltare urbană domeniu public şi spaţiu public locuire şi comunitate patrimoniu cultural şi identitate guvernanţă calitatea arhitecturii".

Documentul se adresează deopotrivă locuitorilor Bucureştiului, dezvoltatorilor imobiliari şi investitorilor privaţi, organizaţiilor profesionale, administraţiei publice locale şi administraţiei publice centrale.

Printre direcţiile imediate de acţiune stipulate în raport se numără înfiinţarea unui centru de planificare urbană şi metropolitană; adoptarea unei legi a Bucureştiului; creşterea nivelului de informare şi transparenţă în activitatea administraţiei publice; întărirea administraţiei publice; aprobarea şi implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov; politici coerente pe termen scurt şi mediu pentru regenerare urbană - integrarea patrimoniului, acţiuni punctuale care să limiteze pericolul evenimentelor de tip Colectiv şi care să ofere locuitorilor mai mult confort urban. AGERPRESAlte articole din Arhitectura
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !
 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter