MULTIMEDIA

 
Alte articole din Organizatii Data publicarii: Miercuri, 12 Octombrie 2016

Doar aproximativ 7% din conacele şi castelele vechi sunt în curs de restaurare

han_gabroveni.JPGAproximativ 7% din castelele şi conacele vechi din România sunt în curs de restaurare, au informat reprezentanţii Asociaţiei Arche, proprietarul Hanului lui Manuc, Dinu Cantacuzino, remarcând că protejarea clădirilor de patrimoniu de acest gen nu ar trebui să fie la latitudinea autorităţilor locale, ci să fie supusă unei strategii de stat.
Discuţia legată de protejarea şi metodele de renovare a unor castele şi conace din România a avut loc după "Arche Heritage Talks", eveniment ce a reunit marţi la Bucureşti experţi în arhitectură, legislaţie, patrimoniu şi proprietari ai unor clădiri vechi.

Vicepreşedintele Arche, Irina Leca, a spus că, potrivit datelor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, aproximativ 4.500 de conace au fost naţionalizate în perioada comunistă iar asociaţia a identificat peste 1.300 de ansambluri nobiliare extraurbane din întreaga ţară. Statisticile prezentate de asociaţie sunt la nivelul anului 2015, a precizat ea.

Cele mai multe ansambluri nobiliare dispărute s-au aflat în Banat iar în Moldova - 23% din obiective sunt necercetate încă. Potrivit Irinei Leca, aproximativ 20% dintre castelele şi conacele din Transilvania şi Moldova sunt restaurate iar în Muntenia, Oltenia şi Banat doar 8%. În prezent, a spus ea, sunt în curs de restaurare doar 7% din proprietăţi. În schimb, în Muntenia şi Oltenia, jumătate din castele şi conace se află în stare de "pre-colaps", în timp ce în restul ţării 10% prezintă acest risc apropiat de prăbuşire.

Potrivit participanţilor la discuţii, motivele pentru care restaurarea acestor clădiri istorice este un proces greoi sunt vaste: de la problemele spinoase de legislaţie, obţinerea fondurilor europene în acest sens sau atitudinea autorităţilor locale.

Daiana Anghel, coproprietar al Conacului Chiroiu din Condeeşti (judeţul Ialomiţa), a povestit cum timp de opt ani procesul de renovare a imobilului a fost blocat de autorităţile locale. "Am demarat demersurile de proiectare studiu, expertize. Am finalizat aceste etape, am finalizat restaurarea şi n-am mai putut să intervenim. (...) În 2005 a existat o tensiune foarte mare cu consiliul local, acest lucru s-a extins pe perioada a opt ani", a povestit Anghel.

Ea a spus că, în prezent, a reluat procedurile pentru ansamblul imobiliar, deoarece autorizaţiile au expirat. "Opt ani de zile am făcut memorii, am avut litigii cu Primăria. (...) Am avut materiale de construcţii. O parte s-au deteriorat şi o mare parte au fost furate", a explicat Daiana Anghel. Ea a adăugat că recent a intrat în posesia a terenului care a fost parte din vechiul domeniu al conacului, teren ce a fost transformat parţial în groapă de gunoi. "Practic, toţi sătenii veneau acolo în vecinătatea conacului şi aruncau gunoaie inclusiv carcase de animale, ca să ne determine să renunţăm la proiectul nostru", a povestit Anghel.

Un exemplu de restaurare care a funcţionat "ca la carte" este cel al Castelului Daniel din Tălişoara (Covasna), o clădire de secol XVII. Proprietarul ansamblului imobiliar ce este în prezent hotel, Attila Racz, a povestit că a cumpărat imobilul cu 170.000 de euro şi a investit, pentru restaurare, 400.000, jumătate din bani provenind din fonduri europene şi fonduri norvegiene. "Am avut o colaborare bună sau, în cel mai rău caz, decentă cu autorităţile", a spus el.

Attila Racz a mărturisit că nu îşi pune problema "amortizării costurilor". "Fiind o investiţie de suflet, prin care cred că am salvat o clădire, (...) acest calcul nu îl facem. Considerăm că s-a amortizat, din punctul nostru de vedere", a spus Attila Racz.

Şi proprietarul Hanului lui Manuc din Capitală a vorbit despre experienţa sa. Dinu Cantacuzino a povestit cum, "după 10 ani de lupte în instanţă", a redobândit clădirea din centrul Capitalei. El a apreciat că până în 2026 îşi va acoperi investiţia în reabilitarea ansamblului imobiliar destinat, în prezent, turismului.

Cantacuzino a povestit şi despre starea în care a descoperit o altă clădire, pe care a redobândit-o după cinci ani de procese - Conacul Cantacuzino din Râfov (Prahova). Acest imobil, a povestit el, a găzduit, în perioada comunistă, primăria, biblioteca, dispensarul şi chiar CAP-ul. "Era o ruină... nu mai erau podelele, nu erau scările", şi-a amintit el.

Dinu Cantacuzino a apreciat că managerierea unor clădiri de patrimoniu trebuie să se producă mai sus de autorităţile locale. "Autorităţile locale în toată ţara (...) au o nepăsare în a proteja monumentele. Nu cred că ar trebui lăsată la latitudinea autorităţilor locale, asta ar trebui să fie o strategie de stat. Dacă vrem să ne protejăm obiectivele istorice, dacă vrem să avem un trecut reprezentat prin aceste clădiri, asta trebuie făcut. Autorităţile ar trebui să facă ceva în sensul acesta de la vârf", a declarat Cantacuzino. AGERPRESAlte articole din Organizatii
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !
 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter