MULTIMEDIA

 
Alte articole din Arhitectura Data publicarii: Miercuri, 07 Decembrie 2016

Statuia ecvestră fără imagine, proiectul câştigător al concursului Bienalei timişorene de arhitectură BETA 2016

BETA 2016.jpgStatuia ecvestră fără imagine, sugerată doar de sunetul specific produs de tropotul unui cal, a fost proiectul de idei câştigător al concursul lansat de Fundaţia Art Encounters, parte a Bienalei timişorene de arhitectură BETA 2016, care a încercat să găsească soluţii creative la provocările ridicate de tema "Statuia ecvestră - Subiect contemporan (?)".

Proiectul câştigător intitulat ''Prezenţa unei Ecvestre fără de imagine'' a fost propus de sculptorul Alexandru Papuc (concept) şi Cristian Macovei (editare audio) din Cluj.

Sculptorul timişorean Sorina Jecza, membru al Fundaţiei Art Encounters, a declarat că în cadrul concursului de proiecte s-a urmărit modul în care poate fi omagiată ideea şi cum poate fi făcută să trăiască atmosfera de secol XIX un artist contemporan.
''Sunt întru totul de acord cu rezultatul ales. (...). Este vorba despre un monument ecvestru, ori acestea, în general, s-au făcut până când cabalinele funcţionau ca şi cai de paradă, când erau văzuţi 'pe luptă', care este un element istoric. A face astăzi un cal pe care noi îl vedem astăzi doar la căruţele romilor şi la Grădina Zoologică nu reprezintă o poziţie foarte autentică. Noi mimăm că suntem în secolul XIX, mimăm că suntem eroi. Evident că un artist autentic nu are pornirea să exprime acest lucru printr-un cal făcut ca şi artistul care, venerând eroismul secolului XIX sau al Antichităţii, făcea acest lucru'', a afirmat Sorina Jecza.

Artista a menţionat că au existat 12 variante de proiecte foarte interesante, cele care au atras atenţia în mod deosebit fiind cele care eludau problema obiectului şi a materialităţii, ''trecând la expresia unei lumi contemporane care se exprimă admirativ faţă de o realizare a unui secol trecut''. ''Toţi (participanţii la concurs, n.r.) demontau ideea de monument grandios, care aduce a Casa Poporului, asemeni unui eroism care nu este autentic, ci fals, de carte de poveşti. (...). Această propunere a fost cea mai radicală, o sculptură care este în mintea şi în imaginaţia noastră. Când ne gândim la timpuri istorice nu mai contează că Eugeniu de Savoya avea mustaţă, pentru noi este o idee. A adus în schimb ceea ce este încă real, sunetul unui cal, care ne sugerează cavalcadele'', detaliază Sorina Jecza.

Potrivit acesteia, proiectul-instalaţie este prevăzut cu senzori care ''simt'' vizitatorii şi ''tresari pentru că auzi calul'', având un impact cu totul aparte, iar în clipa următoare în mintea trecătorului se declanşează ''declicul'' care deschide imaginaţia fiecăruia spre reprezentarea pe care şi-o doreşte ori şi-o imaginează.

''Ai dreptul să-ţi imaginezi orice, cum intră călare Eugeniu de Savoya în oraş sau ce vrea fiecare. Este un tropot de cal, este un mesaj splendid, chiar dacă este ceva imaterial. Dar este o formă foarte contemporană de a te pune pe tine să guşti arta în participare'', explică artista.

Printre lucrările prezentate în cadrul Bienalei timişorene de Arhitectură BETA 2016 care au reţinut atenţia juriului s-au mai numărat o epură (diagramă, n.r.) a calului, în asfalt, o formă a calului în negativ, alţii au făcut diverse ''descompuneri'' ale calului sau o idee ingenioasă care ''a decupat'' în foto-shop o parte din statuia ''Ostaşul Necunoscut'' - care se voia a fi dedicată iniţial soldatului sovietic, la mijlocul veacului trecut - şi au făcut o hologramă care este vizibilă seara şi care-l reprezintă pe prinţul eliberator al Timişoarei de sub stăpânirea otomană, Eugeniu de Savoya.

''Am remarcat, ca o concluzie, că cei mai mulţi artişti au încercat să redea partea imaterială a statuii ecvestre care, ca materialitate, este aproape imposibil să o mai impui unui public contemporan'', a conchis Sorina Jecza. AGERPRESAlte articole din Arhitectura
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !
 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter