MULTIMEDIA

 
Alte articole din Comunicate de Presa Data publicarii: Vineri, 23 Septembrie 2011

Pozitia Grupului de Sustinere a Proiectului Rosia Montana cu privire la declaratiile de presa ale dlui. Magor Csibi, director WWF Romania, din data de 9 septembrie 2011, pe subiectul proiectului de modificare a legii minelor

Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana cuprinde 50 de membri, reprezentand organizaţii nonguvernamentale, primarii din judetele Alba si Hunedoara, universitați cu traditie, precum și asociatii patronale si organizatii sindicale reprezentative la nivel regional și national.
Prin prezenta scrisoare dorim sa va atragem atentia asupra pozitiei partinitoare si incorecte a directorului World Wide Fund For Nature Romania, dl. Magor Csibi, prezentata intr-un articol publicat pe website-ul WWF si preluat de Agentia "France Presse” in data de 9 septembrie 2011. In articol, Dl. Magos Csibi acuza faptul ca un proiect de modificare a legii minelor din Romania ar favoriza companiile private in detrimentul statului si al cetatenilor. Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montanaconsidera ca proiectul de modificare a legii minelor corespunde legislatiilor similare din alte State Membre UE (care permit exproprierea proprietatii private in cazul resurselor minerale care sunt considerate de utilitate publica).

Revizuirea legii minelor din Romania reprezinta un raspuns direct la Initiativa Europeana privind Materiile Prime si asigura un pas important inspre promovarea dezvoltarii durabile la nivel regional in Romania. Astazi industria miniera din Romania se afla intr-o situatie dramatica, fiind inchise peste 550 de mine, multe dintre acestea continuand sa polueze mediul inconjurator.

Noua lege a minelor ofera un mediu prielnic si va atrage investitiile necesare pentru a ecologiza aceste mine abandonate. In plus, in fostele comunitati miniere, precum cea de la Rosia Montana - la care se face referire in materialul WWF - somajul si saracia ating cote maxime. Credem cu tarie ca proiectul minier Rosia Montana, alaturi de alte proiecte miniere moderne poate crea premizele unei dezvoltari durabile la nivel regional si national. Dupa stiinta noastra, Proiectul Rosia Montana este creat pentru a deveni "o mina model” facand demersuri pentru neutralitatea carbonului si un impact net pozitiv asupra biodiversitatii. De aceea, v-am incuraja mai degraba sa cooperati sau cel putin sa dialogati cu industria, in loc de a va opune pe baza unor acuzatii partinitoare si nefondate.

De fapt, pe website-ul WWF se afirma ca organizatia nu se opune dezvoltarii si ne asteptam ca acest principiu sa fie aplicat si in activitatile dumneavoastra din Romania. Insa, din pacate, constatam ca pozitia WWF cu privire la legea minelor dovedeste exact contrariul. Modificarile pe care le critica articolul respectiv sunt tocmai acelea care ar permite revigorarea unei zone care intotdeauna a depins de minerit.

Regretam sincer faptul ca dl. Magor Csibi utilizeaza organizatia World Wildlife Fund ca vehicul pentru promovarea si continuarea ideilor politice pe care le-a sustinut in timpul mandatului sau de europarlamentar. Blogul de europarlamentar al dlui. Csibi inca este activ, iar pe el se poate vedea o sectiune speciala dedicata luptei sale contra proiectului minier de la Rosia Montana si a companiei care il dezvolta. Acest lucru dovedeste lipsa de obiectivitate si neutralitate a dlui. Csibi in abordarea subiectului Rosia Montana, ceea ce, dupa parerea noastra, il descalifica din pozitia de director al unui ONG cu reputatie internationala precum WWF, printre ale carui principii fundamentale, dupa cum se precizeaza pe website-ul WWF, ar trebui sa se numere lipsa de parti pris si a oricarei implicari politice. Dl. Csibi si-a construit insasi cariera de europarlamentar in jurul ideii profund politice de lupta inversunata contra investitiei private de la Rosia Montana, declarand de nenumarate ori in campania sa pentru alegerile de europarlamentar ca "stoparea exploatatiei miniere de la Rosia Montana va fi una din prioritatile sale daca va fi ales in Parlamentul European” (interviu acordat Rompres in data 11 august 2007). Nu credem ca o persoana cu opinii politice poate conduce activitatea din Romania a unui ONG cu o reputatie de obiectivitate incontestatibila precum WWF.

Dorim sa precizam ca proiectul de lege la care face referire dl. Magor Csibi in articolul publicat pe website-ul WWF nu creeaza un cadru juridic nou pentru expropriere, caci aceasta este deja clar reglementata in Romania. Proiectul respectiv face doar un pas inainte in sensul ca fixeaza termene mai clare in care procedurile de expropriere trebuie aplicate. De altfel, acest proiect de modificare a legii minelor nu este singurul care reglementeaza aceste aspecte, avand in vedere ca masuri chiar mai stricte, de expropriere sunt prevazute in Legea 255/2010 care se refera indeosebi la companiile miniere din industria extractiva a lignitului. Consideram inacceptabila acuzatia grava conform careia companiile care au licenta de exploatare in Romania sunt suspectate ca vor comite un abuz daca aceste modificari legislative se vor aplica. Este un atac lipsit de etica vizavi de mediul de business din Romania, la care nu putem sa nu reactionam. Dorim de asemenea sa precizam ca aceste modificari legislative vor ajuta intreaga industrie miniera din Romania si nu doar o companie, cum se arata in articolul respectiv. Pe scurt, proiectul propune un cadru de reglementare coerent prin stabilirea unor termene clare de autorizare a proiectelor miniere, pentru a stimula astfel investitiile atat de necesare intr-un sector care a decazut dramatic in ultimii 20 de ani. Romania are nevoie de o strategie de exploatare a materiilor prime, acestea fiind esențiale pentru funcționarea durabilă a societăților moderne si a economiilor nationale.

In incheiere, dati-ne voie sa reiteram faptul ca noi suntem gata sa ne angajam si sa facilitam un dialog constructiv si in cunostinta de cauza in randul comunitatilor noastre inainte de a face in mod public acuzatii nefondate si partinitoare.

In spiritul colaborarii si al transparentei, speram sa acceptati aceasta propunere de dialog si v-am ruga de asemenea sa luati in considerare stergerea articolului de pe website si luarea oricaror masuri pe care le considerati corespunzatoare pentru daunele pe care acest articol le-a adus reputatiei industriei.

Consiliul Coordonator al Grupului de Sustinere a Proiectului Rosia Montana
21 septembrie 2011Alte articole din Comunicate de Presa
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


focality


 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter