MULTIMEDIA

 
Alte articole din Comunicate de Presa Data publicarii: Vineri, 04 Mai 2012

Scrisoare Deschisă adresată ministrului Attila Korodi de către Sindicatul Viitorul Mineritului

Domnule Ministru Attila Korodi,

Noi, Sindicatul Viitorul Mineritului din Roșia Montană, reprezentăm de ani de zile interesele minerilor din localitate. Demararea Proiectului minier întârzie însă și este tot mai greu ca noi, minerii din Roșia Montană, să înțelegem adevăratele motive care se invocă pentru a prelungi agonia noastră.
Am aflat cu indignare și frustrare știrea conform căreia dl Attila Korodi, Ministrul demis al Mediului, a ținut ca în ultimele zile înainte să plece definitiv de la Minister, să-și continue planul de distrugere a Roșiei Montane.

Nu știm și nu înțelegem cum poate un politician, indiferent de culoarea sa politică, să nu susțină locurile de muncă, dar în același timp să exploateze la maxim orice pretext, indiferent cât de absurd ar fi, pentru a opri lucrările de avizare a Proiectului.

Nu ne deranjează și nu este de competența noastră să judecăm oportunitatea ca un ministru să ceară un audit juridic pentru a stabili pașii necesari în procesul de avizare. Considerăm totuși că dl Korodi a dat dovadă de rea credință și lipsă de gândire în interes național atunci când înainte să primească rezultatele auditului, îi spunea deja Președintelui că "95% evaluarea impactului asupra mediului ar trebui oprită și că așteptăm confirmarea acestei situații juridice de la specialiști”.

Din moment ce dumneavoastră, domnule Ministru demis Korodi, erați atât de convins de acest lucru fără să aflați în prealabil opinia specialiștilor, cum mai putem noi, minerii din Roșia Montană, indiferent de etnie - români sau maghiari, să fim convinși că dumneavoastră acționați în interesul oamenilor de aici și nu al unor interese obscure, pe care noi pur și simplu nu le putem înțelege?

Dle Korodi, spuneați de curând că procesul de avizare a Proiectului minier Roșia Montană este unul care trebuie să țină cont atât de legislație, cât și de asumarea unei viziuni pe termen lung asupra zonei. Pe termen lung, prin gestul dumneavoastră de final de mandat, dumneavoastră dovediți în primul rând că nu vă pasă de interesul național. Mai mult, folosindu-vă de un pretext legal, faceți tot posibilul să blocați crearea de locuri de muncă pe termen lung, condamnând zona Roșia Montană la sărăcie.

Ceea ce este cel mai grav din punctul nostru de vedere este că vă erijați într-un apărător al legii, dar uitați să menționați și reversul medaliei. Dacă din nou amânăm evaluarea proiectului pe diverse motive legale, tindem să uităm esențialul.

În tot acest timp, ce se va întâmpla cu mediul înconjurător din Roșia Montană, dle Korodi? Dumneavoastră nu numai că ne condamnați la sărăcie și umilință, ci mai mult, ne condamnați și la un mediu de nelocuit din cauza poluării care s-a instalat aici de-a lungul anilor de minerit neresponsabil. Acum când avem în sfârșit șansa să facem minerit modern, dumneavoastră, domnule Ministru demis al Mediului, ignorați toate aceste probleme și găsiți în schimb timp să folosiți tendențios un proces împotriva companiei investitoare și să promovați acest lucru în mass media.

Ceea ce nu doriți ca România să afle, iar sutele de membri ai Sindicatului Viitorul Mineritului sunt obligați moral să vă reamintească, este că:
- Conform legislației în vigoare la momentul depunerii documentelor de către RMGC, nu este nevoie de un Certificat de Urbanism pentru procesul de Evaluare a Impactului de Mediu
- RMGC are un Certificat de Urbanism legal obținut și valabil până în mai 2013, care a fost confirmat deja de către 4 instanțe de judecată până acum
- Potrivit principiului separației puterilor în stat, prevăzut de Constituția României, doar instanța de judecată se poate pronunța în privința nulității sau invalidității unui Certificat de Urbanism - dl Korodi nu este judecător, iar poziția sa la Ministerul Mediului nu este echivalentă cu o sentință judecătorească. Până la motivarea deciziei de către instanță, dl Korodi nu se poate antepronunța cu privire la existența sau inexistența unui PUZ valabil
- Comunitatea din Roșia Montană a inițiat în 2006 un nou PUZ pentru dezvoltarea comunității; același domn Korodi a blocat în 2007 procesul de avizare a Proiectului interpretând legile absolut arbitrar. Au trecut de atunci 6 ani, iar Proiectul încă nu a fost aprobat.

Dl Korodi atunci, ca și acum, din poziția sa de Ministru al Mediului, se antepronunța, fără să respecte hotărâri judecătorești, legislașia românească în vigoare, principiile de drept administrativ sau legislația de mediu din România. O face pe spinarea noastră, a celor care ne confruntăm zilnic cu un șomaj de 80%. Noi suntem cei norocoși că avem un loc de muncă și că putem face parte dintr-un Sindicat puternic. În această calitate, am încercat să ajutăm cât mai multe persoane nevoiașe și să nu ne pierdem speranța că într-o zi vom putea revedeni ceea ce vrem sa fim: mineri!

Dumneavoastra, insa, dle Korodi, ce ati facut ca ministru al Mediului, atat în 2007, cat și în 2012 pentru a rezolva problemele de Mediu? In afara sa blocati un proiect care rezolva atat de multe probleme locale și aduce atat de multe beneficii statului și regiunii în care se desfasoara, ce altceva ati facut? Am fi foarte curiosi sa aflam și va intrebam asta cu toata sinceritatea, deoarece chiar nu stim de o alta actiune a dumneavoastra cu exceptia blocajelor de tot felul. Prin recentul dumneavoastra gest, dle Korodi, nu ne-ati oferit decat inca un exemplu al tacticii dumneavoastra de a bloca dezvoltarea economica a Romaniei și crearea locurilor de munca. Tactica ce se bazeaza în primul rand pe prezentarea de informatii false sau prezentarea eronata a faptelor.

Putem intelege preocuparea dumneavoastra cu respectarea legii și noi suntem primii sa sustinem acest lucru. Cand insa legea este folosita pentru a bloca dezvoltarea, este clar ca nu putem sta nepasatori. De aceea, în final, dle Korodi, va rugam sa veniti la Rosia Montana, chiar daca incepand cu saptamana viitoare nu veti mai fi ministru al Mediului, noi va asteptam sa va aratam cum traim. Poate ca în acest fel veti intelege punctul nostru de vedere și indignarea pe care ne-o provoaca modul dumneavoastra revoltator de a trata un subiect atat de important pentru Romania, Proiectul minier Rosia Montana.

Cu considerație,
Cristian Albu, jurist
Președinte Sindicatul Viitorul MinerituluiAlte articole din Comunicate de Presa
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Brikston


 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter