MULTIMEDIA

 
Alte articole din Comunicate de Presa Data publicarii: Marti, 12 Iunie 2012

Scrisoarea Deschisă adresată Primului Ministru Victor Ponta de către Consiliul Coordonator al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Referitor la aşa-zisa scrisoare deschisă a Coaliţiei pentru Mediu despre demiterea ministrului economiei în urma unor declaraţii de susţinere a activităţilor miniere în Munţii Apuseni, vrem să vă aducem la cunoştinţă că ONG-urile din respectiva coaliţie nu sunt reprezentative pentru oamenii din Roşia Montană. Considerăm că ONG-uri precum "Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România" sau "Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde" uită că şi oamenii sunt parte din mediu.


Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană reprezintă sute de mii de oameni, zeci de primării, universităţi, asociaţii patronale, sindicate şi organizaţii nonguvernamentale, fiind cu adevărat reprezentativ şi legitim în raport cu situaţia din Roşia Montană şi pentru a se exprima în legatură cu proiectul minier aurifer din zonă.

În timp ce salutăm preocupările pentru mediu ale Uniunii Social Liberale şi ale organizaţiillor de mediu, vrem să reamintim faptul că mediul este astăzi distrus în Roşia Montană din cauza poluării istorice. De asemenea, reamintim acestor 70 de aşa-zise ONG-uri, unele dintre ele fictive sau doar ştampile în apartamente goale, că în ultimii ani nu au făcut absolut nimic pentru a rezolva problemele de mediu de astăzi din Roşia Montană.

Stimate Domnule Prim-Ministru, ne bucură declaraţiile dumneavoastră conform cărora prioritatea Guvernului o reprezintă crearea de locuri de muncă, adevărata creştere economică venind din mediul privat. Proiectul minier de la Roşia Montană este una din investiţiile certe care va genera creştere economică. Mineritul va constitui un motor al economiei româneşti cu precădere în perioade de recesiune economică.

Am apreciat faptul că aţi felicitat recent, la Iaşi, un investitor care a construit un complex urbanistic modern şi care a rezistat tuturor atacurilor de presă şi în instanţă din partea unor grupuri de interese şi organizaţii. Proiectul minier de la Roşia Montană se confruntă cu o opoziţie similară, a unor grupuri de interese care nu reflectă câtuşi de puţin nevoile roşienilor sau ale românilor.

Proiectul minier de la Roşia Montană este una din cele mai mari investiţii industriale din România ultimilor ani. Demararea acestui proiect va aduce beneficii pentru economia naţională, va permite restaurarea patrimoniului cultural din zona Roşia Montană şi integrarea acestuia într-un circuit turistic, proiect pentru care statul român nu are resursele necesare, şi, foarte important, va reabilita mediul deja afectat în urma poluării istorice. Angajamentele investitorului sunt serioase, acest proiect urmând să creeze peste 3600 de locuri de muncă directe şi indirecte. La momentul actual, în condiţiile în care activitatea minieră propriu-zisă nu a demarat la Roşia Montană, compania Roşia Montană Gold Corporation este cel mai important angajator din zonă, cu 485 de angajaţi.

Nu în ultimul rând, comunitatea din Roşia Montană, cu sprijinul companiei Roşia Montană Gold Corporation, a dus nenumărate campanii de mediu precum curăţarea albiilor de râuri din zonă, amenajarea sau consolidarea gropilor de gunoi sau crearea unei staţii pilot de tratare a apelor uzate. De asemenea, amintim investiţiile notabile în patrimoniul cultural.

Vă solicităm, Domnule Prim-Ministru, să invitaţi ONG-urile din aşa-zisa Coaliţie pentru Mediu şi le solicităm şi noi pe această cale să menţioneze concret o singură acţiune de protecţie a mediului pe care au facut-o până astazi la Roşia Montană, în afară de campania veşnică de scrisori deschise sterile în care nu dau soluţii pentru mediu şi în care uită că oamenii din Roşia Montană sunt şi ei parte din mediu. Oamenii din Roşia Montană, care îşi doresc reînceperea activităţilor miniere, sunt reprezentanţii legitimi ai tuturor comunităţilor din Munţii Apuseni.

Avem încredere că evaluarea Proiectului Roşia Montană va fi dusă foarte curând la bun sfârşit printr-o comunicare deschisă a autorităţilor cu investitorul şi cu toate părţile interesate, deschizând posibilitatea de dezvoltare economică şi atragere de noi investiţii.

Cu deosebită consideraţie,
Consiliul Coordonator al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană
Eugen Furdui, Primarul comunei Roşia Montană
Ion Popescu, Preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian
Bogdan Baltazar, Consultant financiar
Ovidiu Nicolescu, Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România
Tiberiu Andrioaiei, Director General şi Vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii


Lista membrilor Grupului de Sustinere a Proiectului Rosia Montana
1. Universitatea din Petroşani
2. Universitatea "1 decembrie 1918" Alba Iulia
3. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România
4. Confederaţia Sindicală Naţională Meridian
5. Sindicatul Viitorul Mineritului
6. Asociaţia Patronală Minieră din România - Patromin
7. Patronatul Societăţilor din Construcţii
8. Primăria Roşia Montană
9. Primăria Oraşului Abrud
10. Primăria Oraşului Câmpeni
11. Primăria Comunei Bucium
12. Primăria Oraşului Baia de Arieş
13. Primăria Comunei Almaşu Mare
14. Primăria Comunei Bistra
15. Primăria Comunei Ciuruleasa
16. Primăria Comunei Lupşa
17. Primăria Comunei Mogoş
18. Primăria Comunei Poiana Vadului
19. Primăria Comunei Sălciua
20. Primăria Comunei Scărişoara
21. Primăria Comunei Sohodol
22. Primăria Comunei Vadu Moţilor
23. Primăria Comunei Vidra
24. Primăria Comunei Blăjeni
25. Primăria Comunei Buceş
26. Primăria Comunei Bucureşci
27. Primăria Comunei Crişcior
28. Primăria Luncoiu de Jos
29. Primăria Comunei Vălişoara
30. Primăria Comunei Tomeşti
31. Primăria Oraşului Bocşa
32. Primăria Comunei Băiţa
33. Primăria Comunei Băniţa
34. Primăria Comunei Ribiţa
35. Primăria Comunei Vaţa de Jos
36. Primăria Oraşului Teiuş
37. Primăria Comunei Stremţ
38. Primăria Oraşului Aninoasa
39. Primăria Oraşului Petrila
40. Primăria Municipiului Vulcan
41. Primăria Comunei Ghelari
42. Primăria Oraşului Baia de Aramă
43. Primăria Municipiului Lupeni
44. Primăria Municipiului Deva
45. Primăria Municipiului Brad
46. Primăria Municipiului Petroşani
47. Primăria Comunei Iara
48. Sindicatul Chemex
49. Bogdan Baltazar, Consultant financiar independent
50. Ion Năstăsescu, Preşedinte al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive
51. Dan Apostol, Realizator TV
52. Organizaţia "Nordic 2008" Câmpeni
53. Fundaţia "Leaders"
54. Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud
55. Asociaţia Pro Roşia Montană
56. Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Blaj
57. Paul Butnariu, Preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi
58. Prof.univ.dr. Gheorghe Negoescu
59. Asociaţia Patronală "Munţii Apuseni" Abrud
60. Asociaţia Pensionarilor "Ion Buteanu" Abrud
61. Asociaţia "Edu Caleidoscop" Roşia Montană
62. Centrul de Resurse pentru Tineri - CERT Apuseni
63. Fundaţia "Auraria Barza" Brad
64. Asociaţia Millennium Center
65. ONG Pro Dreptatea
66. Organizaţia Studenţilor din Arad
67. Asociaţia "Cats & Dogs" Abrud
68. Asociaţia "Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană"
69. Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa" din Roşia Montană
70. Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" Cluj-Napoca
71. Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa" din ZlatnaAlte articole din Comunicate de Presa
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !
 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter