MULTIMEDIA

Miercuri, 07 Decembrie 2016

Statuia ecvestră fără imagine, proiectul câştigător al concursului Bienalei timişorene de arhitectură BETA 2016

BETA 2016.jpgStatuia ecvestră fără imagine, sugerată doar de sunetul specific produs de tropotul unui cal, a fost proiectul de idei câştigător al concursul lansat de Fundaţia Art Encounters, parte a Bienalei timişorene de arhitectură BETA 2016, care a încercat să găsească soluţii creative la provocările ridicate de tema "Statuia ecvestră - Subiect contemporan (?)".

Proiectul câştigător intitulat ''Prezenţa unei Ecvestre fără de imagine'' a fost propus de sculptorul Alexandru Papuc (concept) şi Cristian Macovei (editare audio) din Cluj.

Luni, 28 Noiembrie 2016

Arhitecţii cer reînfiinţarea Centrului de Urbanism Bucureşti

bucuresti_panoramic.jpgArhitecţi şi specialişti în urbanism au dezbătut, pe 28 noiembrie, oportunitatea reînfiinţării Centrului de Urbanism Bucureşti (CUB), sub autoritatea Primăriei Capitalei şi a CGMB, la iniţiativa Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Bucureşti.
"Concluzia raportului pentru Bucureşti este că, după ultimii 25 de ani, Bucureştiul s-a dezvoltat puternic, pe orizontală şi verticală, forţându-şi limitele teritoriale, însă creşterea nu a fost asistată de un aparat tehnic care să gestioneze acţiunile actorilor urbani. Putem spune simplu că Bucureştiul a crescut, dar nu s-a dezvoltat. Acest aparat ce ar putea regla dezvoltarea oraşului şi creşterea calităţii vieţii ar fi un Centru de Urbanism al capitalei", a declarat Ana Maria Goilav, din partea filialei Bucureşti a OAR, cu ocazia dezbaterii publice pe acest subiect.

Luni, 31 Octombrie 2016

Expoziția "Arhitectul George Damian, o recuperare necesară" are loc în perioada 1 - 6 noiembrie la Palatul Suțu

Damian_George_afis.jpgPerioada interbelică este cunoscută cu cea mai mare varietate de orientări și căutări stilistice în spațiul arhitectural românesc. Arhitecții au practicat, deseori, arhitecturi diferite. În România anilor ’20-’30 influența culturii americane (mai ales asupra maselor și mai puțin asupra intelectualității) era la apogeu, fiind puternic susținută de presa de tip tabloid (Realitatea Ilustrată, România Ilustrată etc) și cinematograf. O influență a arhitecturii hispanice în acea perioada era greu de acceptat (având în vedere și situația din perioada razboiului civil), rămânând mai degrabă idea acceptării filierei americane în stilul aplicat, lucru greu de digerat din punct de vedere politic imediat după 6 septembrie 1940 și până la momentul revoluției. O reanalizare a momentului cultural și repunerea în drepturi a termenului de "mediterranean revival”, cu acceptarea sinceră a surselor de influență, fără bagaj ideologic și politic ar fi de bun augur.
O primă ocazie și primă tentativă în acest sens este reprezentată chiar de către proiectul cultural "Arhitectul George Damian, o recuperare necesară", dacă ținem cont că, cel puțin la nivel vizual, îl putem identifica printre principalii promotori ai acestui stil arhitectural în România, cu realizări extraordinar de interesante.

Brikston

Duminica, 30 Octombrie 2016

Arhitecţii propun un program pentru aducerea municipiului Timişoara la standarde occidentale

timisoara_desus.jpgFiliala timişeană a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) lansează programul Upgrade My City care conţine 12 proiecte menite să ridice calitatea vieţii timişorenilor la standarde occidentale. Programul propune soluţii inovative pentru rezolvarea problemelor specifice, utilizând ''inteligenţa colectivă''. ''Programul vine cu o viziune inclusivă, orientată spre locuitori, întrucât oraşul este casa casei noastre, pentru că strălucirea oraşului este dată de însumarea cetăţenilor lui, pentru că oraşul ne priveşte", a declarat Dan Bugariu, coordonatorul programului.

Marti, 11 Octombrie 2016

Şerban Sturdza (OAR): "Bucureştiul cere o normalitate care să nu fie impusă"

bucuresti.jpgPreşedintele Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Şerban Sturdza, a afirmat că Bucureştiul are nevoie de o normalitate care să nu fie impusă, subliniind necesitatea creării unui centru de planificare şi proiectare urbană în Primăria Capitalei. "Bucureştiul cere o normalitate, dar care să nu fie una impusă. Există la ora asta senzaţia şi sentimentul şi până la urmă suferinţa că normalitatea pe care o traversăm este în mare parte impusă", a spus Sturdza, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul OAR.
Organizaţia a prezentat Raportul pentru Bucureşti 2016, document care are ca scop identificarea şi inventarierea principalelor evenimente urbane cu impact asupra dezvoltării oraşului. Preşedintele OAR Bucureşti a evidenţiat necesitatea creării unui centru de planificare şi proiectare urbană în PMB. "Ţelul nostru este crearea unei instituţii care este upgradată de la vechiul centru de proiectare urbană, care a fost la un moment dat în Primărie", a explicat Sturdza.

Luni, 10 Octombrie 2016

Şerban Ţigănaş: "Avem încă mari probleme în a recunoaşte valorile unor construcţii emblematice din perioada socialistă"

Tiganas_Serban.jpgUn interesant interviu despre construcţii, patrimoniu şi valori arhitecturale urbane cu Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România și preşedintele board-ului Romanian Building Awards şi Chairman al Conferinţei internaţionale "Viitorul în Arhitectura de Patrimoniu, Educaţie şi Sănătate", manifestare care va avea loc la Iaşi.

focality

Luni, 10 Octombrie 2016

Conferinţă internaţională de arhitectură la Iaşi

Arhitecţi din şase ţări vor participa la Conferinţa "Viitorul în Arhitectura de Patrimoniu, Educaţie şi Sănătate", care va avea loc la Palatul Culturii din Iaşi, pe 18 octombrie. Evenimentul cu participare internaţională se adresează arhitecţilor, antreprenorilor, constructorilor, dezvoltatorilor imobiliari, oamenilor de cultură, reprezentanţilor mediului universitar şi ai administraţiei locale.

Duminica, 02 Octombrie 2016

Victor Neumann: "Timișoara trebuie să își îmbogățească zestrea arhitectonică, printr-o reinventare"

neumann_victor.jpgTimișoara trebuie să-și îmbogățească zestrea arhitectonică, dar nu pornind de la zero, ci printr-o reinventare, a declarat istoricul Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara (MArT). ''Niciun oraș din România nu are un sit arhitectural istoric atât de mare, de 14.500 de clădiri, care stă să se prăbușească și va trebui restaurat cel puțin parțial, în anumite zone ale orașului, astfel încât să ne putem înnoi. Ca istoric, nu pot să neglijez arhitectura, așa cum nu neglijez nici artele; când discut trecutul discut și prezentul și viitorul".

Joi, 29 Septembrie 2016

Bienala timişoreană de arhitectură se va desfăşura sub motto-ul "Priveşte oraşul!"

Bienala_Timisoara.jpgBienala de arhitectură de la Timişoara (BETA) se va desfăşura în perioada 1 octombrie - 26 noiembrie, sub motto-ul 'Priveşte oraşul!', continuând seria evenimentelor anuale organizate de Filiala Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România într-un nou format şi cu o nouă componentă de colaborare la nivel euroregional.

kronemag

Duminica, 25 Septembrie 2016

Au fost acordate premiile "Trienalei de Arhitectură East Centric"

Trienala_arhitectura.jpgŞase premii de arhitectură au fost acordate duminică la Gala premiilor Arhitext în cadrul "Trienalei de Arhitectură East Centric". Selecţia a fost făcută din 120 de proiecte din toate ţările regiunii Europei centrale şi de est, realizate în ultimii cinci ani. "Nu este o competiţie la care se înscriu proiecte , ci mai degrabă un efort al publicaţiei Arhitext de a survola toate proiectele realizate an de an. Este un efort care a fost depus în ultimii trei ani de a repera aceste 120 de proiecte remarcabile. După ce ele au fost selectate, un juriu de arhitecţi interni şi internaţionali au ales 26 de proiecte nominalizate din ţări precum Austria, Cehia, Croaţia Grecia, Turcia, Româna, Slovenia", a declarat Raluca Bogdan, din partea organizatorilor.Pagina 1 / 44  >>>


 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter