MULTIMEDIA

Miercuri, 21 Septembrie 2016

Proiectele câştigătoare în cadrul Bienalei [arhitectura.6], prezentate la Sfântu Gheorghe

Cele mai bune proiecte de arhitectură realizate în ultimii doi ani de arhitecţi din judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi Vâlcea vor fi prezentate săptămâna aceasta la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei expoziţii itinerante. Potrivit organizatorilor [arhitectura.6], în concurs au fost înscrise 82 de proiecte, iar după etapa de preselecţie au rămas 56, care vor fi prezentate în fiecare dintre cele şase judeţe.

Duminica, 18 Septembrie 2016

Peste 200 de proiecte, din 26 de ţări, la cea de-a doua ediţie a Trienalei de Arhitectură East Centric

trienala_arhitectura.jpgCea de-a doua ediţie a Trienalei de Arhitectură East Centric reuneşte peste 200 de proiecte, realizate de arhitecţi din 26 de ţări ale Europei Centrale şi de Est, lucrări care pot fi văzute de către bucureşteni în foaierul Sălii Media a Teatrul Naţional Bucureşti, dar şi la ARCUB - Gabroveni, au anunţat organizatorii, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Directorul trienalei, Arpad Zachi, a atras atenţia asupra faptului că în momentul de faţă în Europa mai există alte două trienale: la Lisabona, axată de obicei pe o anumită tematică, şi la Oslo, dedicată arhitecturii ţărilor nordice.

Luni, 22 August 2016

Concurs de soluţii arhitecturale privind reamenajarea Pieţei Palatului Culturii din Iaşi

palatul_culturii_is.jpgMunicipalitatea ieşeană a lansat un concurs de soluţii arhitecturale privind amenajarea Pieţei Palatului Culturii şi Piaţetei Ferdinand, precum şi realizarea statuii Regelui Ferdinand şi busturilor personalităţilor culturale N. Iorga şi B. Fondane. În viitorul apropiat, concursul de idei va fi publicat pe Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP), finanţarea urmând a fi făcută din bugetul local.

Brikston

Joi, 11 August 2016

Building Health Bucharest International Forum 2016 are loc pe 19 şi 20 octombrie la Bucureşti

Building_Health_logo.jpg"A construi pentru sănătate și sănătate pentru construire sunt gândurile cu care am început această întâlnire dintre cele două domenii, al sănătății și al construcțiilor în care se desfășoară actul medical. Arhitectura mai are foarte multe de spus în domeniul construcțiilor pentru sănătate, dar nu o poate face fără contribuția celor care vor lucra în acestea și fără o atenție deosebită către cei care vor beneficia de aceste spații, către pacienți și nevoile lor" - declară arh. Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, Chairman Building Health Bucharest International Forum 2016.

Joi, 04 August 2016

Arhitectul Augustin Ioan, despre noua necropolă regală de la Curtea de Argeș: Am vrut să facem o "bisericuță fetiță"

curtea_arges.jpgProfesorul Augustin Ioan, arhitectul care a realizat proiectul noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș, unde va fi înmormântată Regina Ana a României, afirmă că, pornind de la cultul Sfintei Mucenițe Filofteia, și-a dorit să realizeze "o bisericuță fetiță".
"Ea (n.r. - Sfânta Filofteia) e figurată în icoane îmbrăcată într-un costum național, balcanic. Un copil, o țărăncuță credincioasă. Și noi am zis să facem o 'bisericuță fetiță', ca să spun așa, pentru că tipul ăsta de cruce greacă înscrisă e cel mai 'feminin' dintre toate tipologiile de biserică ortodoxă. Acum s-a mai mărit, e ditamai Catedrala, dar proporțiile sunt blânde și curbe, nu sunt unghiuri vehemente. Toate sunt curbe. Și pe dinăuntru. E un spațiu foarte frumos, căpiță, ca la Catedrala Ortodoxă din Sibiu. Și e foarte bine luminat de turla centrală, care e mare", a explicat arhitectul.

Marti, 26 Iulie 2016

Proiect cultural dedicat arhitectului Ştefan Balş, la Institutul Naţional al Patrimoniului

Un proiect menit să evoce activitatea complexă a arhitectului Ştefan Balş, cel care poate fi numit "părintele şcolii româneşti de restaurare", este desfăşurat de Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul proiectului cultural "Restauratori români", informează pagina de Facebook a instituţiei.
Proiectul se desfăşoară până în noiembrie 2016 iar arh. Anca Filip îşi propune cercetarea, reconsiderarea şi punerea în valoare a operei lui Ştefan Balş prin perspectiva practică şi prin cea a discursului teoretic.

focality

Marti, 26 Iulie 2016

Absolvenţii Arhitecturii din Oradea sunt preocupaţi de locuirea eco şi reconversia spaţiilor industriale

Nouă din cele 36 de lucrări de diplomă ale proaspeţilor absolvenţi de Arhitectură din Oradea au fost expuse de luni, în Casa Darvas-La Roche, viitorul Muzeu Art Nouveau din Oradea, după ce tinerii şi le-au susţinut recent în faţa comisiei alcătuită din specialişti de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" (UAUIM) din Bucureşti. Cele mai interesante şi mai aplicabile proiecte de diplomă ale absolvenţilor de Arhitectură sunt cele care vizează locuirea eco, dar şi cele de reconversie a unor construcţii industriale dezafectate, a declarat conferenţiarul universitar Ramona Novicov, cadru didactic la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură din Oradea.

Luni, 04 Iulie 2016

Două firme din România şi una din Spania sunt finalistele concursului de arhitectură "Noul MNIR"

STARH - Arhitectură, Construcţii, Design SRL (Florian Stanciu - România); AWA-A (Sergio Walter Martinez Nieto - Spania) şi SC STUDIO - EST & PARTNERS SRL (Alexandru Ion Muntean - România) sunt cele trei firme desemnate finaliste la concursul internaţional de soluţii de arhitectură "Noul MNIR", a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă dedicată evenimentului, arh. Rainer Mahlamaki din Finlanda, preşedintele juriului.
Câştigătorul va fi anunţat după finalizarea perioadei de contestaţii de 12 zile, a precizat directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, menţionând că ulterior, în holul mare al MNIR, va fi vernisată o expoziţie cu toate proiectele, care va fi deschisă timp de câteva luni.

Miercuri, 27 Aprilie 2016

Reţeta secretă a materialului "bois ciment" inventat de Henri Coandă, descifrată la Palatul Culturii din Iaşi

iasi_palatul_culturii.jpgLa aproape un secol de la construcţia sa, Palatul Culturii din Iaşi continuă să îşi păstreze secretele. Sălile Palatului Culturii din Iaşi, construit în primul sfert al secolului XX de marele architect Ion D. Berindei, sunt decorate cu bois ciment - un material care imită perfect lemnul de stejar atât ca formă, cât şi culoare şi... sunet.
Istoricii, cercetătorii şi constructorii au reuşit să descifreze în timpul ultimilor opt ani de lucrări de reparare şi reconsolidare a Palatului Culturii o parte din 'reţeta' compoziţiei acestui material unic în lume inventat de Henri Coandă pentru această clădire simbol a Iaşiului. Rezultatul poate fi admirat odată cu redeschiderea Palatului Culturii către marele public, eveniment care a avut loc la începutul acestei săptămâni.

kronemag

Joi, 21 Aprilie 2016

Dreptul de semnătură, retras arhitecților care au proiectat fabrica Schweighofer de la Reci

Dreptul de semnătură al arhitectului Nemeth Csaba Iosif și a arhitectei Nemeth Judith Julia a fost suspendat pe o perioadă de 12 luni de către Comisia Națională de Disciplină a Ordinului Arhitecților din România (OAR). Decizia a fost luată ca urmare a modului în care au proiectat fabrica Schweighofer de la Reci, se arată într-un comunicat al Asociațiilor Bankwatch România și Neur Weg, cele care au sesizat OAR în acest caz.<<<  Pagina 2 / 44  >>>


 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter