MULTIMEDIA

Miercuri, 12 Octombrie 2016

Doar aproximativ 7% din conacele şi castelele vechi sunt în curs de restaurare

han_gabroveni.JPGAproximativ 7% din castelele şi conacele vechi din România sunt în curs de restaurare, au informat reprezentanţii Asociaţiei Arche, proprietarul Hanului lui Manuc, Dinu Cantacuzino, remarcând că protejarea clădirilor de patrimoniu de acest gen nu ar trebui să fie la latitudinea autorităţilor locale, ci să fie supusă unei strategii de stat.
Discuţia legată de protejarea şi metodele de renovare a unor castele şi conace din România a avut loc după "Arche Heritage Talks", eveniment ce a reunit marţi la Bucureşti experţi în arhitectură, legislaţie, patrimoniu şi proprietari ai unor clădiri vechi.

Joi, 11 August 2016

Ministerul Culturii şi OAR au semnat un protocol de colaborare în domeniul patrimoniului construit

oar.jpgMinisterul Culturii şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) au semnat săptămâna aceasta protocolul de colaborare în domeniul patrimoniului construit. Într-un comunicat de presă remis de Ministerul Culturii se precizează că, în acest fel, se consolidează colaborarea cu specialişti din domeniul patrimoniului, acest lucru fiind foarte necesar mai ales ţinând cont de "starea critică în care se află sute de monumente şi clădiri istorice din întreaga ţară".

Vineri, 15 Iulie 2016

USB: există un "proces agresiv" de betonare a spaţiilor verzi în sectorul 3, care nu s-a oprit în ciuda amenzilor

parc.jpgUniunea Salvaţi Bucureştiul susţine că în sectorul 3 are loc "un proces agresiv" de betonare a spaţiilor verzi pe bulevardele Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuşi, Lucreţiu Pătrăşcanu şi în unele parcuri, iar lucrările nu au fost sistate în ciuda amenzilor date de Garda de Mediu pentru lipsa avizelor.
"Noi am estimat, aşa, grosso modo, cel puţin un hectar de spaţiu verde se betonează în momentul de faţă în sectorul 3. Ceea ce este mai trist e că, pe lângă acest spaţiu verde, se betonează, practic, copacii. Se vine cu beton la rădăcina lor, se lasă doar un spaţiu foarte mic în jurul lor. Am consultat un specialist - preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România, Diana Culescu. Practic, acei copaci în câţiva ani se vor usca. (...) Sunt copaci de 30 - 40 de ani care sunt betonaţi, sunt agresaţi la rădăcină, pe scoarţa copacului. Acei copaci în curând vor muri", a afirmat Liviu Mălureanu, consilier local sector 3 din partea USB, joi, într-o conferinţă de presă.

Brikston

Marti, 03 Mai 2016

ASCDBN solicită îmbunătățirea cadrului legislativ în urbanism şi amenajarea teritoriului

bucuresti.jpgCadrul legislativ în urbanism şi amenajarea teritoriului trebuie îmbunătăţit; numai în cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi s-au făcut până în prezent 182 de plângeri penale de către Disciplina în Construcţii şi Inspectoratul de Stat în Construcţii pe numele constructorilor de blocuri, iar această situaţie este cauzată de carenţele din legislaţia în domeniu, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi (ASCDBN), într-o dezbatere pe această temă.

Marti, 09 Februarie 2016

Aproximativ 190 de sesizări privind probleme de nelegalitate la construcţii au fost primite la call center-ul Jurist Urban

santier_2013.jpgAproximativ 190 de sesizări privind probleme de nelegalitate la construcţii în mai multe oraşe au fost primite în urma activităţii de call center desfăşurată şi coordonată prin intermediul site-ului Jurist Urban de trei asociaţii, un raport pe această temă urmând să fie lansat joi, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul Oana Poenaru.
"Cel mai mult ne deranjează faptul că se aprobă planuri urbanistice zonale care derogă de la planul urbanistic general în vigoare pentru o zonă anume. În 90% dintre cazuri este o problemă cu distanţele pe care le păstrează o viitoare clădire faţă de cele existente. Se dau autorizaţii de recondiţionare a unor case şi, de fapt, ele se demolează în baza acelor autorizaţii, demolări care au loc într-o zi, două, astfel încât vecinii nu au cum să cunoască ceea ce urmează să se facă pe o parcelă şi se trezesc cu demolarea produsă", a precizat Oana Poenaru.

Miercuri, 04 Noiembrie 2015

OAR invită la dialog pentru remedierea erorilor legislative din domeniul construcţiilor

oar_logo.jpgOrdinul Arhitecţilor din România invită la dialog instituţiile statului şi asociaţiile profesionale pentru a remedia şi amenda erorile legislative şi procedurale din domeniul construcţiilor, se arată într-un comunicat transmis miercuri de OAR.
"Ordinul Arhitecţilor din România adresează în mod public instituţiilor statului şi asociaţiilor profesionale implicate invitaţia la dialog şi la contribuţie activă în procesul de remediere şi amendare a erorilor legislative, procedurale şi de aplicare din domeniul construcţiilor. Este momentul imperativ, aproape de a fi tardiv, de a acţiona coerent, unitar, corelat şi integrat, pentru ca accidente zguduitoare precum cel din seara de 30 octombrie să nu se mai repete vreodată", precizează sursa citată. Potrivit OAR, incendiul de la club Colectiv a evidenţiat nereguli şi erori grave în procesul de autorizare şi verificare a construcţiilor privind siguranţa la incendiu şi nu numai.

focality

Duminica, 18 Octombrie 2015

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" atacă în instanţă avizul de mediu pentru mall-ul din spatele Palatului Ştirbei

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" anunţă că a formulat către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti procedura prealabilă pentru contestarea deciziei de mediu emise pentru construcţia mall-ului din spatele Palatului Ştirbei, situat în Calea Victoriei, şi precizează că, potrivit legii, procedura precede cu 30 de zile acţiunea în instanţă.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a emis în şedinţa din 29 septembrie, "a cărei ordine de zi nu a fost cunoscută public", o decizie pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Ştirbei, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Miercuri, 01 Iulie 2015

OAR Bucureşti militează pentru includerea spaţiilor verzi în strategia de dezvoltare a oraşului

parc.jpgFiliala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) militează pentru includerea spaţiilor verzi în strategia de dezvoltare a oraşului pe termen mediu şi lung, acestea contribuind, potrivit arhitecţilor, la creşterea numărului de turişti, investiţii străine şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor.
Potrivit unui comunicat al OAR Bucureşti, capitalele europene care au implementat o strategie de dezvoltare urbană de succes au optat pentru un mix între istorie, patrimoniu cultural şi investiţii în dezvoltarea spaţiilor verzi. Pentru noua strategie OAR Bucureşti şi-a ales ca partener societatea civilă alături de care va dezvolta 18 proiecte comunitare concrete în zece zone ale Capitalei.

Joi, 31 Iulie 2014

Credite subvenţionate pentru reabilitarea clădirilor centrale, care nu sunt monumente istorice

cladire_arhitectura.jpgFaţadele clădirilor importante dar care nu sunt monumente istorice, aflate în centrul oraşelor, ar putea să fie reabilitate oferind proprietarilor posibilitatea de a accesa credite subvenţionate, a declarat joi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).
Bolojan a precizat că marţi, la întrunirea de la Craiova, Comitetul Director al AMR a solicitat premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea finalizarea procedurilor legale astfel încât proprietarii acestor clădiri să poată contracta credite fără dobândă în scopul renovării, aşa cum se acordă pentru clădirile-monument..

kronemag

Miercuri, 18 Iunie 2014

ONG-urile contestă decizia ministrului Liviu Dragnea care anulează consultările publice pentru proiectele de urbanism

Organizaţii neguvernamentale şi grupuri informale de cetăţeni contestă decizia ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, care anulează consultările publice pentru proiectele de urbanism.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), ONG-urile solicită de asemenea introducerea articolului 4 din Ordinul de Ministru 2701/2011 (articol abrogat săptămâna trecută) în textul Legii Urbanismului 350/2001 şi apariţia până atunci a unei ordonanţe de urgenţă în acest sens. ONG-urile au transmis două scrisori în atenţia premierului şi a ministrului Liviu Dragnea, pentru soluţionarea situaţiei.Pagina 1 / 15  >>>


 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter