MULTIMEDIA

Miercuri, 06 Noiembrie 2013

Mart Grisel: "Trebuie schimbate politicile publice pentru a avea eficienţă energetică"

grisel_mart.jpegTrebuie schimbate atât politicile publice, cât şi mentalitatea oamenilor pentru a ajunge la eficienţă energetică, a declarat miercuri, la Oradea, Mart Grisel, director al Grupării Europene de Cooperare Teritorială (GECT) EUKN, în cadrul Conferinţei anuale a Reţelei Europene de Cunoştinţe în Urbanism (EUKN).
Aproximativ 80 de specialişti din întreaga Europă experţi în urbanism, cercetători, factori de decizie, participă, în perioada 6-7 noiembrie, la conferinţa internaţională care are loc în cadrul proiectului "Măsuri integrate pentru abordarea eficienţei energetice", cofinanţat din fondul european de dezvoltare regională şi implementat de Zona Metropolitană Oradea în parteneriat cu mai multe autorităţi locale, instituţii de cercetare şi universităţi din UE.

Joi, 03 Octombrie 2013

Directorul Institutului de Arheologie precizează că, în situaţia actuală, Roşia Montană nu poate fi încadrată la UNESCO

rosiamontana_arheologie.jpgRoşia Montană, aşa cum arată în prezent, nu poate fi încadrată pe lista monumentelor UNESCO, pentru că zona nu este finalizată, iar o astfel de cerere ar fi oricum ridicolă, susţine academicianul Alexandru Vulpe, preşedintele secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române şi director al Institutului de Arheologie.
"Aş spune un lucru în ceea ce priveşte încercarea de a încadra întreg monumentul la UNESCO. Cred că ar fi ridicol. În situaţia în care se află acum, nu va fi niciodată încadrat, dar poate fi un pretext pentru amânarea proiectului cu cel puţin zece ani. Nu pot decât să consider că este pur şi simplu o nebunie să se încerce o astfel de nebunie. Puteţi să fiţi siguri că nu are nicio şansă să fie acceptat, pentru că la UNESCO, ca să intri în scara UNESCO, trebuie să prezinţi ceva care este finalizat, care poate fi vizitat măcar din punct de vedere ştiinţific, ca o unicitate. În cazul de faţă, acest lucru nu se pune la Roşia Montană", a declarat Vulpe, în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului care analizează exploatarea minieră.

Vineri, 30 August 2013

S-a înfiinţat Asociaţia de dezvoltare intercomunitară pentru salvarea staţiunii Lacu Sărat

Consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru salvarea staţiunii Lacu Sărat, între municipiul Brăila şi comuna Chiscani, pe raza căreia se află staţiunea, aflată în paragină.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe lista măsurilor de urgenţă care vor fi luate se află înfiinţarea unei păduri în jurul lacului, pe o suprafaţă de 50-60 de hectare, desfiinţarea gardurilor din staţiune şi a barierei de la intrare, asigurarea de alei practicabile şi înfiinţarea unui sens giratoriu la intrarea în staţiune.

Brikston

Miercuri, 12 Iunie 2013

Mai multe ONG-uri cer modificarea legii urbanismului

dan_nicusor.jpgReprezentanţii mai multor ONG-uri cer retrimiterea legii urbanismului la comisiile de specialitate din Parlament pentru a i se aduce modificări.

"Am avut o întâlnire cu doamna Doina Ţenea (n.r. reprezentant MDRAP) şi nu am ajuns la un acord. Am solicitat modificarea legii deoarece punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării este decisiv. Am cerut să se transmită oficial Parlamentului ca legea să nu se adopte în această formă, însă nu s-a dat curs acestei solicitări. Ministerul şi-a păstrat poziţia iniţială spunând că dacă se dă drumul la derogări urbanistice se va stimula creşterea economică, ceea ce este în mod evident fals", a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan.

Miercuri, 27 Martie 2013

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" depune plângere penală împotriva conducerii Primăriei Capitalei şi Ministerului Culturii privind Hala Matache

piata matache1.jpgPreşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, a declarat marţică va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 împotriva reprezentanţilor Primăriei Capitalei şi ai conducerii Ministerului Culturii care au autorizat şi avizat mutarea Halei Matache.
"Astăzi, cel târziu mâine, o să facem o plângere penală împotriva primarului general, arhitectului-şef al Capitalei şi secretarului general al PMB. De asemenea, împotriva ministrului Culturii şi a secretarului de stat din acest minister, care au dat avizul pentru mutarea Halei Matache", a afirmat preşedintele asociaţiei.

Joi, 07 Martie 2013

Societatea civilă dezaprobă construcţia pasajului pietonal în Piaţa Romană

Reprezentanţii Centrului de Resurse pentru participare publică şi ActiveWatch au atras atenţia miercuri că proiectul Planului Urbanistic Zonal care prevede modernizarea Pieţei Romane ar trebui să renunţe la construcţia pasajului pietonal care urmează a se construi în zonă. Ei susţin că acest proiect nu este necesar oraşului, va creşte traficul auto şi în consecinţă va fi intensificată poluarea din centrul Capitalei.
"Pietonii vor dori să aleagă drumul cel mai scurt şi se vor uita la suprafaţă. De aceea pasajele şi pasarelele sunt evitate, în oraşele moderne. Poluarea este maximă în Bucureşti şi pulberile în suspensie vor creşte în urma traficului. Documentele europene arată că transportul urban trebuie să fie mai eficient şi alternativ. Oamenii trebuie să fie încurajaţi să meargă pe jos. Un exemplu pozitiv este ceea ce se întâmplă în Centrul istoric, unde traficul auto a fost interzis", a spus Marian Ivan, reprezentant al unei asociaţii care se ocupă cu promovarea transportului alternativ, subliniind că Bucureştiul trebuie să îşi pună problema diminuării poluării.

focality

Joi, 28 Februarie 2013

Membrii Platformei pentru Oraşe Durabile cer un audit pentru cheltuielile cu mutarea Halei Matache

piata matache1.jpgMembrii Platformei pentru Oraşe Durabile au cerut Curţii de Conturi să facă un audit pentru cheltuielile care ar fi necesare pentru strămutarea sau păstrarea pe actualul amplasament a monumentului istoric Hala Matache aflat pe ruta de construcţie a magistralei rutiere Buzeşti - Berzei.
"Marţi am depus o solicitare la Curtea de Conturi să ceară primăriei să facă, în sensul propriu, o analiză cost - beneficiu pe cele două variante - variante de menţinere şi variante de mutare. Reamintesc că am depus în acest sens inclusiv solicitare la Avocatul Poporului pentru a verifica legalitatea demersului început acum trei ani. Eu nu mai ştiu în momentul de faţă ce alte instituţii ale statului român ar mai putea fi contactate cu privire la ceea ce se întâmplă", a declarat, miercuri, coordonatorul de proiect ActiveWatch, Irina Zamfirescu, într-o conferinţă de presă.

Joi, 17 Ianuarie 2013

Patrimoniul Bucureştiului este neinventariat de autorităţi şi este pe cale de dispariţie, susţin ong-urile

piata_universitatii.jpgPatrimoniul Bucureştiului continuă să fie neinventariat de autorităţile publice şi este pe cale de dispariţie, au susţinut miercuri reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale axate pe protejarea clădirilor de patrimoniu.
Vicepreşedintele Asociaţiei Pro.Do.Mo., Roxana Wring, a arătat cu ocazia conferinţei de prezentare a unui raport privind patrimoniul Bucureştiului 2008-2012 că regiunea zonelor protejate are "o linie de apărare fragilă" şi demolarea clădirilor istorice a ajuns în Capitală să fie "parte a dezvoltării economice a oraşului".

Miercuri, 10 Octombrie 2012

Nicuşor Dan acuză parlamentarii că legiferează "haosul urbanistic"

dan_nicusor.jpgFostul candidat la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, liderul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, susţine că în Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor a fost votat un amendament la Legea urbanismului care va readuce haosul în oraşele din România.
Potrivit acestuia, orice derogare de la Planurile Urbanistice Generale este posibilă: consiliile locale pot vota oricâte etaje în orice zone ale oraşului. O excepţie o constituie zonele protejate, unde derogarea este de maximum 20%.
"Propunerea a fost iniţiată de deputaţii PSD Antoanela Marinescu şi Eduard Martin, apropiaţi primarului Radu Mazăre, şi a fost votată de toţi membrii PSD ai comisiei. Deputaţii PDL, PNL şi UDMR au părăsit rând pe rând sala de şedinţe înainte de dezbaterea acestui punct important. Pentru a fi aprobată, propunerea trebuie să întrunească votul Comisiei şi apoi votul plenului", a declarat Nicuşor Dan.

kronemag

Joi, 13 Septembrie 2012

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" propune modificarea legii patrimoniului în privinţa modului de emitere a avizelor de construcţie

bucuresti.jpg Asociaţia Salvaţi Bucureştiul propune modificarea legii patrimoniului, în sensul în care autorităţile ar trebui să acorde o mai mare atenţie modalităţii prin care emit avizele de construcţie.
Iniţiativa a venit după ce organizaţia a constatat că în instanţă există sute de procese care au ca obiect clădirile de patrimoniu construite ilegal sau care nu se armonizează cu arhitectura oraşului.
"Este vorba de nişte propuneri care s-au făcut încă din 2006 de diferite instituţii, chiar şi comisia prezidenţială constituită în urmă cu patru ani a făcut un raport în 2008 şi altul în 2009, dar, din păcate, sub niciuna din conduceri, Ministerul Culturii nu a dat o formă juridică tuturor acestor propuneri. (...) Există o mare deficienţă în protejarea clădirilor care au valoare arhitecturală, dar care nu au valoare excepţională pentru a fi monumente istorice şi trebuie compatibilizat atât nivel sancţiunilor, cât şi tipul de avizare pentru ele. Există o deficienţă în procedura de avizare din partea Ministerului Culturii şi a direcţiilor de cultură judeţene şi propunem un mecanism de transparentizare astfel încât opinia publică să afle înainte ca aceste avize să fie emise. Sunt vreo 80 de propuneri pe care le vom compatibiliza şi vor ieşi vreo 20-30 de propuneri explicite pentru modificarea legii patrimoniului", a declarat, miercuri, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.<<<  Pagina 2 / 15  >>>


 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter