MULTIMEDIA

Marti, 21 Iunie 2016

Clădirile reabilitate care sunt clasate ca monumente istorice, muzee, case memoriale vor fi scutite de impozite

baile-herculane.jpgSenatul a adoptat, cu 100 voturi pentru, 4 abţineri şi unul împotrivă, propunerea legislativă potrivit căreia vor fi scutite de taxe şi impozite clădirile întreţinute, reabilitate care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare.

Joi, 05 Mai 2016

Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiţi de impozitul pe clădiri până la finalizarea construcţiei şi valorificarea acesteia

blocuri_noi.jpgDezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiţi de impozitul pe clădiri până la finalizarea construcţiei, vânzarea sau cedarea folosinţei, se arată într-o propunere legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae, depusă la Senat. Actul normativ vizează completarea Codului fiscal, în sensul că "nu se datorează impozit pe clădiri pentru clădirile, construcţie nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condiţiile legii, exclusiv în scopul comercializării".

Joi, 21 Aprilie 2016

Sancţiuni drastice pentru administraţiile de bloc care nu deţin sau nu menţin cartea tehnică a clădirii

bloc_reabilitat.jpgAdministraţiile de bloc riscă amenzi foarte mari, cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, dacă nu deţin, nu au completată sau nu pastrează cartea tehnică a clădirii, potrivit Legii 10/1995 privind calitatea construcţiilor. Specialiştii în domeniu afirmă că, pe lângă aspectul obligatoriu al deţinerii documentului, cartea tehnică aduce după sine foarte multe drepturi şi beneficii pentru proprietarii de imobile, cum ar fi: posibilitatea asigurării locuinţei, reabilitarea termică, scoaterea în evidenţă a aspectelor pozitive ale calităţii construcţiei, oferirea unei imagini mult mai clare persoanelor care doresc să achiziţioneze un imobil, luarea la cunoştinţă a modificărilor de structură suferite în timp de clădire etc.

Brikston

Joi, 07 Aprilie 2016

Evoluția pozitivă a economiei va diminua efectul Legii dării în plată?

real-estate_forum1.JPGPe 30 martie, la Hotel Radisson Blu din București, a avut loc cea de-a doua ediţie a evenimentului "Real Estate & Construction Forum” . În cadrul conferinţei, cei mai buni specialiști în domeniu au analizat piața de real estate, perspectivele pentru anul 2016, noile tendințe în dezvoltarea imobiliară, piața de office și retail, evoluția prețurilor și opțiunile de finanțare pentru proiectele imobiliare.

Luni, 04 Aprilie 2016

Legislaţia română privind profesia de arhitect a fost armonizată în Senat cu directivele europene

senat1.jpgSenatorii au adoptat luni, cu 72 de voturi pentru, un proiect prin care se armonizează cadrul legislativ naţional privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect cu legislaţia obligatorie a Uniunii Europene.
Astfel, proiectul de lege asigură, între altele, armonizarea şi transpunerea unor prevederi din Legea 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect cu Directiva 2005/36/CE modificată prin Directiva 2013/55/UE, care stabileşte normele conform cărora un stat membru care condiţionează accesul la o profesie reglementată sau exercitarea acesteia, pe teritoriul său, de posesia anumitor calificări profesionale recunoaşte, pentru accesul la această profesie şi exercitarea ei, calificările profesionale obţinute în unul sau mai multe dintre celelalte state membre şi care permit titularului respectivelor calificări să exercite aceeaşi profesie în respectivul sau respectivele state membre.

Miercuri, 30 Martie 2016

Gabriel Biriș: "Impozitul pe clădiri descurajează investițiile în clădiri de calitate”

biris_gabriel.jpgImpozitul pe clădiri descurajează investițiile în clădiri de calitate, în forma în care există acum, a declarat Gabriel Biriș, secretar de stat în cadrul Ministerul Finanțelor Publice, într-o conferință de specialitate. "Prin impozitul pe clădiri așa cum este acum descurajăm investițiile în clădiri de calitate. Dacă ne e clar chestia asta ne e clar și ce avem de făcut. Am avut acum un scandal și a trebuit să prorogăm termenul de depunere a declarațiilor pentru că au trebuit făcute foarte multe evaluări. De ce trebuie să evaluăm ca să calculăm impozite? Nu este mai bine să dăm baza impozabilă fixă prin lege așa cum avem acum un sistem care funcționează la persoane fizice?", a spus Biriș.

focality

Joi, 03 Martie 2016

Vasile Dîncu, despre consolidarea clădirilor din Bucureşti: "Nu se poate face fără voinţa oamenilor şi încălcând Constituţia"

dincu_guvern 2015.jpgPrograme pentru consolidarea clădirilor din Bucureşti sunt multe, însă legea în acest moment şi voinţa publică nu permit începerea acestor lucrări, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
"Sunt multe programe pentru reconsolidarea clădirilor din Bucureşti, însă legea în acest moment şi voinţa publică nu ne permit să începem aceste lucrări. Să sperăm că grupul interministerial care este format pentru a găsi o soluţie legislativă pentru asta va ajunge la o concluzie. Cred că este şi o iniţiativă în Parlament, alături de care lucrăm şi noi şi sperăm să găsim o formulă prin care să putem să avem acceptul proprietarilor în a face acest lucru. Nu se poate face fără voinţa oamenilor şi încălcând Constituţia", a precizat Dîncu, la lansarea unui proiect care vizează dezvoltarea unor regiuni sărace ale ţării.

Miercuri, 24 Februarie 2016

Organismele publice sunt încurajate să achiziţioneze doar produse sau clădiri cu performanţe înalte de eficienţă energetică

cladiri_verzi.jpg Guvernul a aprobat în şedinţa de pe 24 februarie modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, în sensul încurajării organismelor publice şi IMM-urilor să utilizeze eficient energia, inclusiv prin intermediul unor scheme de sprijin pentru întreprinderi mici şi mijlocii.
"Actul normativ clarifică modul în care organismele publice sunt încurajate să achiziţioneze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanţe înalte de eficienţă energetică. Organismele publice, inclusiv cele de la nivel local şi regional, vor fi încurajate ca la efectuarea acestor achiziţii să evalueze posibilitatea încheierii unor contracte de performanţă energetică pe termen lung", a informat Executivul.

Joi, 11 Februarie 2016

Deputatul Ovidiu Raeţchi lansează în dezbatere un proiect pentru urgentarea consolidării clădirilor cu risc seismic ridicat

raetchi_ovidiu.jpgDeputatul liberal Ovidiu Raeţchi lansează în dezbatere publică o propunere legislativă pentru urgentarea consolidării clădirilor care prezintă un grad ridicat de risc seismic, prin crearea unui fond la nivelul Guvernului cu această destinaţie. "Propun ca lucrările de consolidare a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, să fie urgentate prin crearea Fondului pentru Clădirile cu Risc Seismic Iminent, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, şi a unui Program de Risc Seismic prin care să fie simplificată procedura de punere în siguranţă a imobilelor", precizează Raeţchi.

kronemag

Marti, 15 Decembrie 2015

Propunerea prin care valabilitatea PUG poate fi extinsă la 10 ani a fost trimisă spre promulgare

camera_deputatilor.jpgPropunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului prin care valabilitatea PUG poate fi extinsă de la 5 la 10 ani a fost trimisă preşedintelui spre promulgare, după adoptarea ei de Camera Deputaţilor, informează un comunicat de presă al iniţiatorului acestui act normativ, senatorul Marius Sorin Bota.<<<  Pagina 2 / 21  >>>


 

Editorial
isar_lucian.jpg
Determinanți ai bulei imobiliare din România
Un editorial de Lucian Isar, publicat pe adevarulfinanciar.ro » Citeste


Analiza
Tiganas_Serban.jpg
Ce să așteptăm de la urbanismul din România?
O analiză realizată de către Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, cu ocazia Conferinței Naționale Urban Concept 2016, de la Predeal

Dezvoltarea localităților și a teritoriului poate fi văzută ca având etape sau cicluri care corespund unor pusee economice și de guvernare și unor contexte geopolitice mai ample. E important să evaluăm la fiecare moment oportun starea și direcția pe care o are dezvoltarea, practicile și tendințele. Am convingerea că toți cei implicați în gestiunea urbană, de la autoritățile de reglementare, practicienii din zona planificării strategice, cei din administrațiile locale și cei care realizează proiecte știu că dezvoltarea urbană poate fi calificată în România mai degrabă ca în general eșuată și nesatisfăcătoare decât reușită. » Citeste
reabilitare

Compania Saptamanii
mangalagiu_iulian.jpg
Iulian Mangalagiu, BRIKSTON: "Vrem ca şi în 2016 să păstrăm ritmul anilor precedenţi, în care am lansat în medie cinci produse noi pe piaţă”
2016 se anunţă un an foarte important pentru compania Brikston din punct de vedere al extinderii gamei de produse, atât prin completarea paletelor de nuanțe și texturi, dar și prin realizarea unor produse noi, care să ofere calitate superioară la prețuri extrem de competitive. "Ceea ce ne interesează pe noi, la BRIKSTON, în primul rând este calitatea crescută. Investim permanent în tehnologie și punem accent crescut pe inovație. Întotdeauna încercăm să fim în poziția consumatorului atunci când acesta își propune să facă o achiziție de materiale de construcții. Este o alegere pe care nu poți să nu o respecți și să o onorezi”, afirmă Iulian Mangalagiu, directorul general al BRIKSTON SA. » Citeste


Interviu
sova_dan1.jpg
Dan Şova: "Trei mari constructori sunt interesaţi de Autostrada Transilvania"
Compania care va concesiona Autostrada Comarnic - Braşov va fi selectată în luna septembrie, iar lucrările ar trebui să demareze în luna octombrie a acestui an, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, într-un interviu acordat Agerpres. » Citeste

Eveniment
urbanconcept_2016_1.JPG
Conferinţa Naţională Urban Concept a reunit la Predeal peste o sută de arhitecți și specialiști din domeniu
Oameni şi Companii, editorul portalulului EuroUrbanism.ro, a organizat în perioada 17-19 martie, la Predeal, cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Naţionale Urban Concept- dezvoltare urbană modernă în România. » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter